Olio Flaminio

Merkevaren Flaminio har sitt opprinnelsessted i hjertet av Italia. Nærmere bestemt i regionen Umbria hvor Oliven har blitt dyrket i årtusener. Historien forteller at det ble fraktet Extra virgin Olivenolje til pavedømmet så langt tilbake som 1300 f.Kr. Dette ble da gjort via Flaminia som er en konsulærvei som tillot transport av Olivenolje fra Trevi til pavedømmet i Roma. Derav merkevare navnet Flaminio.

Familien Guidobaldi har dyrket oliven i 8. generasjoner og produsert Extra virgin Olivenolje i 4. generasjoner. Bedriften ledes i dag av Irene Guidobaldi . Hun er opprinnelig utdannet advokat og hadde engang sin praksis i Roma. Hun flyttet hjem til Trevi i Umbria for å hjelpe til på familie gården da faren ble syk.

Hun har ikke sett seg tilbake og har siden den gang arbeidet iherdig med å utvikle familie bedriften til å bli en anerkjent og høyt respektert Extra virgin Olivenolje produsent i Italia.

Irene har en ektefølt lidenskap for det hun driver med, og beskriver sitt engasjement med at produksjon av Olivenolje ligger i dna èt hennes. Med en smittende latter kan hun fortelle at det flyter Extra virgin Olivenolje i årene hennes. Vi er imponert over entusiasmen og kjærligheten hun har til produktene og regionen.

I 2009 gikk familiens Olivenmølle over til å bli selvforsynt med strøm fra eget solcelle anlegg. Anlegget sørger for å forsyne bedriften med nødvendige strøm til alle deler av produksjonen. Irene sier at de er opptatt av å samarbeide med naturen fordi det er den som er hele grunnlaget for vår virksomhet i dag og i fremtiden.

Oliven sortene familien dyrker er Moraiolo (85%), Frantoio (10%) og Leccino (5%).

Umbria, beliggende i hjertet av Italia

I Umbria distriktet er Extra virgin Olivenolje legendarisk og historisk. I følge historisk tradisjon så var St. Emiliano skytshelgen og den store beskytter av byen Trevi. Da keiser Diocletian forfulgte de Kristne, ble St. Emiliano ifølge historien bundet til et oliventre og drept for over 1700 år siden.

Denne fortellingen ble nedskrevet på 1100 tallet og det hevdes at treet han ble bundet til og drept ved, fremdeles produserer Oliven.

Olivenlundene i Umbria har et areal på rundt 250 hektar og er beliggende i kommunene Trevi, Foligno og Campello sul Clitunno. Olivenlundene ligger i en høyde over havet på 300 til 600 meter. Oliventrærne vokser i steinete, kalkrike og humusfattig jord.

Klimaet her er forholdsvis kjølig, noe som er særdeles fordelaktig i forhold til å motstå de avlingsskader olivenfrukt fluen kan forårsake. Disse forholdene gjør det mulig å dyrke Oliven økologisk her. Umbria Colli Assisi-Spoleto er benevnelsen for regionens opprinnelses beskyttede distrikt.

Bilde: Utsikt over vakre Olivenlunder  i Umbria hvor Oliven er dyrket i årtusener.

Produksjons prosessen

Høstingen gjøres for hånd direkte fra treet ved hjelp av kammer som rister løs olivenene. Olivenene plasseres deretter i plastkasser som har god lufting. Dette sørger for at oliven fruktene har godt lufting fra starten av for deretter å transporteres direkte til møllen for videre bearbeidelse. Dette skjer innen 12 timer. Dette trinnet er veldig viktig for kvaliteten på sluttproduktet.

Hvis olivenene blir varme eller  lagret i flere dager før pressing, vil det skje kjemiske endringer i frukten. Dette fører til til en økning i surhet og oksidasjon av oljen.

Prosessen videre for å produsere Olivenoljen begynner med å fjerne bladene fra Olivenene. Dette gjøres ved å bruke en ekstraktor med en spesiell gaffel som holder fast Olivenene samtidig som bladene trekkes av. Hvis bladene ikke fjernes, vil dette gi Olivenoljen en ubehagelig smak.

Etter at bladene er fjernet, vaskes Olivenene i rennende vann ved hjelp av en spesiell maskin. I denne prosessen fjernes alle urenheter.

Etter vask går de videre til knivknuseren som maler opp Olivenene uten å generere varme. Olivenene er da blitt til en pasta som vi skal ekstrahere oljen ut av.